Programele Fondului de Garantare pentru Întreprinderile Mici și Mijlociii (FNGCIMM) au fost esențiale pentru menținerea în viață a firmelor românești și pentru creșterea bancabilității acestora, și, dată fiind cererea masivă, conducerea companiei de stat își propune creșterea unor linii de finanțare.
„Bugetul alocat programului IMM Invest Plus, de 6,2 miliarde de lei, a fost epuizat săptămâna aceasta de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) și sperăm ca, până la sfârșitul acestei luni, să se facă o realocare, pentru că se poate face fără rectificare, doar prin ordin al ministrului Finanțelor Publice”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM SA – IFN, luni, în cadrul unei întâlniri cu presa.
„Practic, acest instrument financiar aduce valoarea adăugată în economie – un leu de la privat aduce încă 70 de bani, ceea ce este bine– și, pe lângă cele 71.000 de IMM-uri, sperăm ca, prin noua realocare de buget, să ajungem undeva la 80.000, pentru că acesta a fost targetul Guvernului, prin programul IMMV Invest, ca până la sfârșitul progamului – și sperăm ca și la anu să continue – să ajungem la 100.000 de IMM-uri”, a precizat Dumitru Nancu.
Numărul total de garanții acordate de FNGCIMM în perioada 2002 – 2023 este de aproape o jumătate de milion (466.297), însumând o valoare de 115,2 miliarde de lei pentru finanțări în valoare de 167,5 miliarde de lei.
„Acum avem 71.000 de mii, să sperăm că o să avem buget și pentru jumătatea cealaltă, ca să putem să continuăm cel mai important instrument financiar și cel mai importat parteneriat public – privat, pentru, că, pe lângă Guvern, prin Ministerul de Finanțe, Fondul de Garantare a avut banii celor 21 de instituții financiar bancare și, bineînțeles, mediul de afaceri, care contribuie la bugetul de stat prin taxe, contribuții și impozite”, a explicat directorul general al FNGCIMM.
Trecând peste profiturile istroice din ultimii ani – care nu este, teoretic, obiectivul Fondului, gradul crescut de bancabilizarea IMM-urilor și reducerea numărului celui cu capitaluri negative reprezintă două dintre principalii indicatori au performanței Fondului. „Am avut două provocări: o dată, bancabilizarea, și am început IMM Invest când unul din șapte erau bancabile, și am închis anul 2022 cu una din două. A doua provocare este 34% din firmele din România au capitaluri negative, în 2022, față de 41% la începutul lui 2020. IMM Invest a contribuit șa scăderea numărului de firme care au capitaluri negative sau se află în dificultate, conform definiției date de Comisia Europeană, și sperăm să facem un instrument financiar astfel încât, pe lângă bancabilizare, să aducem aceste 34% dintre IMM-uri să aibă capitaluri pozitive, ca să poată să poată să fie finanțate”, a explicat Dumitru Nancu, în cadrul întâlnirii cu jurnaliștii.
În acest context, directorul general al FNGCIMM a detaliat demersurile de Internaționalizarea activității, dar și privind încheierea unui acord direct cu responsabilii Comisiei Europene.
În ceea ce privește Internaționalizarea activității, Dumitru Nancu a anunțat și organizarea, în premieră, la sfârșitul acestei săptămâni, pe 26 mai, a evenimentului de anvergură „Soluții de garantare financiară – Retrospectivă și viitor”, care se va desfășura la București sub Înaltul patronaj al Primului Ministru și va fi organizat sub egida Asociației Europene a Instituțiilor de Garantare (AECM), unde Dumitru Nancu are funcția de vicepreședinte, și a FNGCIMM S.A – IFN.
Mai mult, FNGCIMM SA-IFN se află în procedura de aprobare a Comisiei Europene pentru a fi desemnat partener InvestEU 2021-2027, ceea ce ar urma să reducă birocrația pentru aplicanți, pe lângă faptul că ar urma să ia o parte din presiunea asupra bugetului de stat.
„Este al treilea proiect al nostru, planul Juncker, cel mai mare plan de investiții al Uniunii Europene, suntem deja în linie dreaptă de a semna acordul cu Comisia Europeană orin InvestEU, astfel încât să devenim un furnizor de garanție indirectă a Comisiei Europene, printr-un nou produs, și anume garanția de portofoliu”, a afirmat Dumitru Nancu
Directorul general al FNGCIMM și-a exprimat speranța ca acesta să fie semnat până la sfârșitul acestui semestru, respectiv finalul lunii iunie, iar acest nou instrument să fie disponibil din trimestrul III al anului curent. „Atunci vor începe call-uri la Comisia Europeană și noi vom depune proiect, astfel încât am bugetat, să spunem, într-o primă fază, 500 de milioane de euro, să avem plafon de garantare, ceea ce e bine pentru început, pentru că sunt garanții portofoliu , adică vom mandata cele 21 de bănci să acorde garanția nume și contul Fondului de garantare, adică reducem birocrația. Practic, IMM-ul se prezintă direct la bancă și garanția va deveni un accesoriu, cu costuri zero”, a explicat directorul general al FNGCIMM.
Misiunea Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A.-IFN – înființat în 2001, care funcționează ca instituție financiară nebancară sub supravegherea prudențială a Băncii Naționale a României – este de a susține accesul la finanţare al întreprinderilor mici şi mijlocii, precum și a altor categorii de beneficiari prevăzute în programele guvernamentale date în administrare.
FNGCIMM S.A.-IFN este cea mai reprezentativă instituție financiară care funcționează în România prin valoarea capitalurilor proprii, complexitatea și volumul activităților de garantare pe care le desfășoară, precum și a rețelei teritoriale care acoperă întreg teritoriul țării.
Conform datelor Fondului, FNGCIMM este cea mai profitabilă companie din sectorul financiar-bancar deținută 100% de Statul Român, plasându-se pe poziția 58 în topul celor mai profitabile 100 companii din România.
În ultimii 3 ani (2020 – 2022), FNGCIMM a avut creșteri istorice ale profitului net, prin comparație cu rezultatele obținute în ultimii 10 ani. În 2022, acesta a ajuns la 180,02 milioane de lei. Și cifra de afaceri a avut un nivel-record în 2022, de 227.635 milioane de lei.
FNGCIMM nu are ca obiectiv principal obținerea de profit, dar reușește să fie o societate comercială profitabilă, dar are un rol important în crearea și menținerea a numeroase locuri de muncă, este un contributor important la bugetul de stat, prin valoarea impozitului pe profit și pe seama dividendelor repartizate în fiecare an.
Potrivit conducerii Fondului, FNGCIMM – IMM Invest implementează cel mai de succes program național pentru finanțarea companiilor din istoria României, care înseamnă, în cifre:
Finanțările acordate prin programul IMM Invest au fost folosite de companii, în majoritate, pentru capitalul de lucru (85%) şi mai puţin pentru investiţii (15%), conform directorului general al FNGCIMM.
Conform informațiilor FNGCIMM, în cadrul schemei de ajutor de stat IMM INVEST PLUS se acordă următoarele categorii de ajutoare de stat:
În baza prezentei scheme de ajutor de stat se acordă garanții de stat, în procent de maximum 90% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente creditului garantat, în conformitate cu prevederile pct. 2.2 din Cadrul temporar Ucraina, pentru unul sau mai multe credite pentru realizarea de investiții și/sau unul sau mai multe credite/linii de credit pentru finanțarea capitalului de lucru.
Caracteristici:
Valoarea maximă a fiecărei finanțări acordate unui beneficiar nu poate depăși 5.000.000 lei pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, respectiv 10.000.000 lei pentru creditele de investiții.
Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul programului nu poate depăși 10.000.000 lei, respectiv 5.000.000 lei pentru beneficiarii din domeniul agriculturii primare, acvaculturii și pisciculturii.
Valoarea maximă a finanțărilor acordate beneficiarilor din industria de procesare a sfeclei de zahăr nu poate depăși 10.000.000 lei pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru.
Durata maximă a finanțărilor este de 72 de luni, în cazul creditelor de investiții și de 36 de luni în cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru.
În cazul creditelor de investiții acordate beneficiarilor eligibili, instituțiile de credit pot acorda, la începutul perioadei de creditare, la solicitarea beneficiarilor, o perioadă de grație de maximum 18 luni pentru rambursarea principalului.
Beneficiarii schemei de ajutor de stat, care au contractat credite de investiții și/sau credite/linii de credit garantate, beneficiază de un grant în limita cumulului rezultat din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garanției acordate, pe toată durata de valabilitate a garanției acordate, și a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credit, acordate pe o perioadă de maximum 12 luni.
Grantul acordat unui beneficiar nu poate depăși echivalentul în lei a sumei de:
Prin excepție, beneficiarii componentei AGRO IMM INVEST din domeniul agriculturii primare, pescuitului și acvaculturii beneficiază de un grant în limita cumulului rezultat din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garanției acordate, pe toată durata de valabilitate a garanției acordate, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 250.000 de euro/întreprindere în cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare, respectiv echivalentul în lei a 300.000 de euro/întreprindere în cazul beneficiarilor din domeniile pescuitului și acvaculturii, și nu beneficiază de dobândă finanțată de la bugetul de stat în baza prezentei scheme de ajutor de stat.
Granturile vor fi acordate cu respectarea prevederilor pct. 2.1 din Cadrul temporar Ucraina:
Perioada de acordare a grantului pentru plata dobânzii este de maximum 12 luni de la data acordării creditului.